Quantical

Prima interacțiune cu făcutul de muzică a fost în clasa a 10-a, când colegul meu Larry a făcut rost de un CD piratat cu soft-ul Dance eJay. Mi-a arătat câteva opțiuni prin soft și am ajuns la secțiunea de tobe cu care m-am jucat și mi-a plăcut atât de tare încât am devenit DrumAd. Așa mi-am făcut și id-ul de messenger.

Ai mei doar ce îmi luaseră calculator (yup, late to the party) așa că mi l-am instalat și eu și mă jucam când aveam timp cu diverse beat-uri și sunete preînregistrate. 

Doar făceam aranjamente de sunete, nu cream în adevăratul sens al cuvântului, dar chiar și așa la finalul unei piese aveam o satisfacție de parcă eu aș fi inventat fiecare sunet.

Apoi am descoperit alte soft-uri, unul dintre ele îmi permitea să-mi transform tastatura în claviatură și cam asta a schimbat tot.

După 7 ani de jucat în tot felul de soft-uri am ajuns într-un final la Ableton cu care mi-am lansat și primul album: Origins.

Chiar dacă nu mai compun de vreo 8 ani, pasiunea a rămas acolo și sper să mai am ocazia să mai lucrez la un album.

Mai jos voi trece prin majoritatea pieselor în ordine cronologică care sper eu, să-ți și placă.

Prima etapă

După cum spuneam, în prima fază compuneam la tastatură. Scopul meu a fost să produc ceva care să nu sune prost așa că standardul era foarte jos.  

Chiar și așa😂 suna prost, dar să nu uităm că pe vremea aia era la modă muzica electronică super repetitivă și oricum nu aveam cultură muzicală.

În orice caz mi-am stors creierii și au ieșit piesele The Future și Short Way Home pe care le-am atașat.

 

"Bean de la Subcarpați"

Apoi, odată cu a treia piesă compusă la tastatură lucrurile au luat o turnură total neașteptată.

Pentru că am fost un copil rebel căruia nu îi era frică de autoritate, eram total confortabil să intru în vorbă cu profesori, directori sau...vedete.

Așa că, pentru că eram mulțumit de ultima mea piesă: Misarable, am trimis-o pe Facebook la toți artiștii pe care îi plăceam. Dar la modul doar trimiteam link și atât.

Mi-a răspuns Bean și mi-a stat inima în loc. Nu pentru că mi-a răspuns ci pentru că i-a plăcut.

Este frumos să-și fie apreciată munca de un artist pe care-l apreciezi.

După cum se vede în screenshot, i-am spus că o să mai fac piese de îndată ce îmi strâng bani pentru o clapă mică (este destul de inconfortabil să cânți la tastatură).

Apoi mi-a stat iar inima în loc când a spus că are el o clapă pe care vrea să mi-o împrumute. Ca să ne întelegem, nu eram deloc învățat cu astfel de gesturi de bunătate așa că recunosc că am fost puțin emoționat.

M-am întâlnit cu el, defapt cu ei, toată gașca Subcarpați, pentru că am fost la studio-ul lor și pot să spun că încă de pe vremea aia erau ca o mare familie.

În fine, am luat clapa, le-am mulțumit și mi-am propus să o folosesc cât mai mult posbil.

După câțiva ani mă întâlnesc din nou cu Bean, însă într-o conjunctură total diferită. 

Voi vorbi despre asta într-o postare de blog.

bean

Quantical

După ce am luat clapa de la Bean, mi-am zis că gata, lucurile sunt acum serioase.

Așa că mi-am făcut un logo pentru noul meu pseudonim Quantical și m-am pus pe creat muzică.

Știam de la început că vreau să fac un album, așa că am început să mă uit după soft-uri profesionale de făcut muzică. Din câteva căutări mi-am dat seama că trebuie să lucrez cu ABleton și am început să-l învăț.

Ceream păreri și sfaturi de la alți artiști și majoritatea îmi răspundeau. Apreciam mai ales sfaturile lui Michi de la Șuie Paparude pentru că se apropria mai mult de ce îmi plăcea mie să fac.

În fine, după multe tutoriale și studii am decis că vreau să fac un album EDM și cred că mi-a luat cam 1 an să-l termin.

12 piese dansabile întrupate într-un album care se numește Origins. Enjoy.


Mai jos poți vedea cum arată începutul primei piese în Ableton.

Muzică din mansardă

Între timp, eu cu Iulia ne-am mutat din București și ne-am întors în Drobeta Turnu Severin.

În marea majoritatea a timpului am stat la părinții Iuliei în mansardă de unde am mai compus 2 albume.

Primul album s-a numit Theory of Matter și practic nu este un album pentru că are doar 2 piese, dar îmi place să zic că este album.

Acum deja eram familiarizat cu Ableton-ul și îmi venea mai ușor să experimentez cu diverse sunete și mi-am permis să fac piese mai...complicate însă tot în genul EDM.

După acest album am scos un single (First Snow) iar acum uitându-mă în spate poate ar fi fost bine să scot mai multe single-uri.

Enjoy!

Ultimul album

Deja trecuseră câțiva ani de când compuneam muzică și după cum te-ai aștepta...nu făceam bani din asta. Ce este drept, nici nu m-am promovat.

Dar nu contează, cumva simțeam că ăsta va fi ultimul album așa că sunetul a fost ceva mai matur și sincer, este albumul meu preferat.

Cum altcumva să se numească dacă nu The Room, pentru că a fost făcut în camera de la mansardă.

A fost o experiență extraordinară sincer. Sunt atât de norocos pentru că am avut posibilitatea și oportunitatea să scot ceva din creierul meu și să-l prezint lumii. Satisfacția reascultării unei piese făcute de mine nu a mai fost egalată de nimic până în prezent.

PEACE OUT! 🖐️🎤